Verwervingen

Genieten van nieuw stukje bos en heide

In Arnhem kunt u binnenkort genieten van een extra stukje natuur met bos en heide. Dankzij een genereuze schenking van een natuurliefhebber kreeg GLK in het najaar van 2017 landgoed ‘t Heidehuis in eigendom.

’t Heidehuis is 14 hectare groot en grenst in oostelijke richting aan Warnsborn. Beide landgoederen ademen dezelfde, aangename sfeer en nodigen uit tot mooie wandelingen. De naam van het bos- en heiderijke goed is afgeleid van het rietgedekt landhuis dat er in 1918 onder architectuur van A.H. Wegerif werd gebouwd. Op verzoek van de schenker haalt GLK de hekken grotendeels om het gebied weg, waarna bezoekers er vrij kunnen wandelen.

Dienblad terug op Rosendael

Op kasteel Rosendael keerde een zilveren, achttiende-eeuws dienblad terug. Het kostbare blad is gemaakt door de Amsterdamse zilversmid Reinier Brandt en was eigendom van Goswina Geurdina van Neukirchen genaamd Nyvenheim die als weduwe van Reinhard Jan Christiaan Torck kasteel Rosendael van 1810 tot 1830 beheerde. Een mooie aanwinst!

Natuur in dichtbevolkt gebied

In de elleboog van A28 en A1 (verkeersknooppunt Hoevelaken) houdt GLK landgoed Hoevelaken in stand als geliefd wandelgebied voor de dichtbevolkte omgeving. Daarnaast beheert GLK sinds een aantal jaren ook een aangrenzend natuurterrein van 15 hectare, aangelegd door de Rabobank in het kader van natuurcompensatie. Vorig jaar is het GLK gelukt om dit terrein aan te kopen, met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en dankzij een ruimhartige particuliere gift. Omwonenden en andere rustzoekers kunnen er van de natuur blijven genieten.

Anna terug naar kasteel Neerijnen

Door haar huwelijk met Frederik van Pallandt verhuisde de Groningse Anna van Aylva naar Waardenburg, waar zij in 1814 op 36-jarige leeftijd kwam te overlijden. Een bijzonder portret van haar hing jarenlang in kasteel Neerijnen, maar belandde bij een veiling van de inboedel in andere handen. Na een lange zoektocht en met hulp van de heer jonkheer C.L.H. van Vredenburch, nazaat van Van Pallandt, kon GLK het portret vorig jaar verwerven. Anna keert daardoor weer terug naar kasteel Neerijnen.

Bekijk meer